Opleiding 2024 – 2026

Somatic Experiencing is een therapie ontwikkeld door Peter A. Levine

Opleiding Somatic Experiencing 2024-2026

Via deze pagina kan je alle info over de opleiding Somatic Experiencing (Groep C) terug vinden.

De opleiding bestaat uit 3 jaar (beginner, intermediate, advanced). Elk jaar bestaat uit 2 modules van 6 dagen. Inschrijven kan per jaar.

Elk jaar heeft een andere lesgever. De lesgevers zijn officieel erkend door SEI om het specifiek niveau te geven. Door met verschillende lesgevers te werken kunnen er verschillende invloeden van SE ervaren worden. De voertaal van de lessen is Engels.

Data

ModuleDataLesgever
Beginner I/II10 – 15 Mei 2024Ariel Giarretto
Beginner II/III17 – 22 September 2024Ariel Giarretto
Intermediate I/II18 – 23 Maart 2025Shideh Lennon
Intermediate II/III2 – 7 Oktober 2025Shideh Lennon
Advanced I9 – 14 April 2026Dave Berger
Advanced II1 – 6 Oktober 2026Dave Berger

Locatie

Als locatie werd er gekozen voor Centrum Eenheid. Het is een mooie locatie in het groen dichtbij Leuven.

Verdere Info en Inschrijven

Je kan alle verdere info terugvinden via het menu links. Sommige details zijn momenteel nog niet beschikbaar maar zullen toegevoegd worden van zodra ze beschikbaar zijn. Indien je je reeds aanmeld krijg je deze updates ook rechtstreeks via email. Inschrijven is mogelijk via het Aanmeldingsformulier. Lees zeker eerst alle informatie door.

Inhoud Opleiding

De opleiding Somatic Experiencing® Practitioner bestaat uit drie verschillende opleidingsjaren. Het eerste jaar wordt Beginner genoemd. Het tweede wordt Intermediate genoemd en het derde jaar is het Advanced jaar van de opleiding. Elk jaar bestaat uit 2 blokken van 6 dagen. De voertaal van de lessen is Engels. Per jaar komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde: 

 

Beginner (1e jaar van de opleiding):

 • Basisprincipes van Somatic Experiencing® zoals titratie en pendulatie.
 • Fysiologische basis van trauma, zowel op lichamelijk vlak als de theorie van het zenuwstelsel en de hersenen.
 • Het leren werken met sensaties in het lichaam (‘felt sense’).
 • Het leren werken met hulpbronnen en agentschap (resources en agency).
 • Het leren werken met de Oriëntatie Respons en het afronden en energetisch ontladen hiervan.
 • ‘Coupling Dynamics’ met behulp van ‘SIBAM’. Het herstellen van zelfregulering.
 • Het herkennen van traumatische reacties en het stabiliseren hiervan.
 • De verweven vaardigheden gebruiken om hertraumatisatie te vermijden.
 • Trauma First Aid: werken in acute situaties.
 • Integratie van Somatic Experiencing® traumawerk in reeds bestaande werkvormen.

Intermediate (2e jaar van de opleiding):

 • De theoretische inzichten in de verschillende categorieën en oorzaken van traumatische shock.
 • Het verdiepen van de basisprincipes van Somatic Experiencing®.
 • Het leren erkennen van de specifieke categorie van de traumatische shock waarmee de cliënt zich presenteert.
 • Het leren toepassen van de juiste principes in de specifieke verschillende categorieën en oorzaken van traumatische shock.
 • Het verdiepen van reeds opgedane kennis van het zenuwstelstel.

Advanced (3e jaar van de opleiding):

 • Het leren werken met complex trauma en syndromen.
 • Het introduceren en integreren van aanraking in een sessie Somatic Experiencing®.
 • Het verdiepen van de kennis over en methodiek ter stabilisatie van het autonome zenuwstelsel (AZS) bij het werken met complex trauma.
 • Het verdiepen van de polyvagal theorie en het toepassen ervan bij complex trauma.
 • Leren werken met het begrip ‘coherentie’ in een SE® sessie.
 • Het leren bepalen van de scope voor het efficiënter werken in een sessie.
 • Verfijning van het gebruik van aanraking voor containment en coherentie.
 • Het verdiepen van de basisprincipes van Somatic Experiencing® bij zeer sensitieve cliënten.
 • Het leren werken met de ogen in een sessie SE®.

De opleiding Somatic Experiencing® Practitioner bestaat uit drie verschillende opleidingsjaren

Praktische informatie

Kosten en Betaling

Je schrijft je in voor het eerste jaar van een driejarige opleiding. Van zodra je aanmelding door het intake team goedgekeurd wordt ben je officieel ingeschreven voor de opleiding. De betaling van de opleiding moet volledig gebeurd zijn voor de start van de eerste module. Je verbindt je er ook toe om de drie volledige jaren van de opleiding te volgen, tenzij onvoorziene omstandigheden ertoe leiden dat dit niet mogelijk zou zijn. De verblijfskosten moeten betaald zijn minstens 1 week voor de start van de module.

€ 2180 per opleidingsjaar
Trauma Healing Belgium vzw heeft Registratienummer DV.O233316
€ 2220 bij gespreide betaling

Prijs is exclusief verblijfskost en kost voor supervisies en persoonlijke sessies.

Voor het betalen van de factuur van de trainingskosten van een jaar kun je kiezen tussen:

 • Het bedrag (2180 €) in één keer voor aanvang van de 1e module voldoen?
 • Voor aanvang van de eerste module tekenen van een overeenkomst tot gespreide betaling. Het bedrag van de trainingskosten wordt dan verhoogd tot 2220 € voor de administratieve afhandeling van het gespreid betalen.

Bij de trainingskosten zijn de kosten van het studiehandboek inbegrepen. Copyright en het eigendomsrecht van het opleidingsmateriaal berust bij Somatic Experiencing Internationaal (SETI).

Overige kosten
Tijdens de opleidingsmodules word je begeleid door een team van assistenten. Individuele sessies en supervisie tijdens de modules en daarbuiten, en ook studiegroepen, dienen apart aan hen betaald te worden. De kosten van individuele en supervisie bedragen naar schatting € 900 per jaar. Voor individuele sessies bij een primary assistent betaal je 75€, bij een senior assistent 85€. In het document rules & guidelines vind je meer info terug, in het pricing document vind je de info omtrent de prijs terug.

Verblijfskosten
Het overzicht van de verblijfskosten kan teruggevonden worden op de pagina Locatie.

Afbreken van de opleiding
Indien je onverhoopt besluit om een opleidingsjaar niet verder te vervolgen, dien je dat vroegtijdig te melden. Je hebt geen recht op teruggave van de trainingskosten van dat jaar. Nog niet gefactureerde accommodatiekosten hoeven dan niet betaald te worden.

Annulering
Bij annulering voor 2 maanden voor de start van de opleiding geldt er een administatieve kost van 75 €. Bij annulering vanaf 2 maanden tot 3 weken vóór aanvang van de cursus betaal je 30% annuleringskosten. Bij annulering vanaf 3 weken tot 7 werkdagen vóór de start betaal je 60% van het cursusbedrag. Bij latere annulering of als je niet annuleert / niet komt opdagen, betaal je 100% van het cursusbedrag. Het niet betalen van de deelnameprijs geldt nooit als annulering. Annulering dient schriftelijk (e-mail, brief) te gebeuren.

Plaatsvinden van een opleidingsjaar
Een opleidingsjaar kan pas werkelijk doorgaan bij een minimum aantal deelnemers; indien dat niet behaald wordt vervalt je inschrijving en wordt het al betaalde teruggestort. Je wordt tijdig geïnformeerd bij het eventuele niet doorgaan van een vervolgopleidingsjaar.

Locatie

Als locatie werd er gekozen voor Centrum Eenheid (nabij Leuven). Het is een mooi en groot centrum met veel natuur aan de achterzijde (Bos). Het is niet mogelijk om in het centrum te overnachten. We bezorgen een lijst van overnachtingslocaties in de buurt na het aanmelden. Er wordt door de locatie voorzien in koffiepauzes, middagmaal en (optioneel) avondmaal. We raden iedereen aan om ook het avondmaal te kiezen, dit volgt namelijk direct op het laatste lesmoment en in de avonden is er soms een avond programma maar ook elke keer de ruimte voor persoonlijke of supervisie sessies.

Momenteel zijn we nog bezig met de exacte maaltijden en prijzen vast te leggen, onderstaande is dus een eerste indicatie.

De kosten voor de koffiepauzes tijdens een 6-daagse module zijn momenteel ca. 70€.
De kosten voor lunch tijdens een 6-daagse module zijn momenteel ca. 156€ (resp. 174€ voor speciale lunch qua allergien, intolerancies)
De kosten voor een dinner is momenteel ca. 21€ per avondmaal (resp. 23€ voor speciaal avondmaal qua allergien, intolerancies)

Deze prijzen zijn voor een module van 6 dagen en zijn inclusief Btw.

Adres
Aarschotsesteenweg 381
3111 Rotselaar – Wezemaal
België

website: https://centrumeenheid.be

Lestijden

De typische lestijden tijdens de opleidingsmodules zijn van 10u tot 13u en van 15u tot 18u. Elke dag kan dit licht verschillen indien er iets zou worden uitgelopen of indien er iets eerder gestopt zou worden. Enkel de laatste dag zal de namiddag vermoedelijk korter zijn van 14u tot 16u zijn. Je ontvangt enkele maanden voor elke module een overzicht met de exacte planning.

De eerste dag zal het onthaal starten om 9u. We vragen aan iedereen om tijdig toe te komen zodat we samen om 10u kunnen starten met de eerste sessie.

In de ochtend, middagpauze en avonden is het mogelijk om persoonlijke sessies en supervisies in te plannen. De omgeving in de locatie is natuurrijk. Het is een ideale plek om in de pauzes tot rust te komen en de leerstof te integreren.

De voertaal van de lessen is Engels.

Toelatingscriteria

Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding Somatic Experiencing® Practitioner gelden de volgende criteria:

 • Minimaal 25 jaar oud
 • Deelgenomen aan erkende twee dagen SE intro (of gelijkgestelde workshop)
 • Professioneel werkzaam binnen het veld van gezondheidszorg, onderwijs of ander werkveld waar je in aanraking komt met trauma. Voorbeeld: (lichaamsgericht) therapeut, psycholoog, arts, fysiotherapeut, coach, trainer, docent en anderen die (willen) werken met mensen met trauma.

Introductieworkshop en intake

Kandidaten moeten voor de start van de opleiding twee dagen erkende introductieworkshop hebben gevolgd, hierbij zijn er assistenten aanwezig (die ook deel uitmaken van het intake team) voor het beantwoorden van vragen. Het is raadzaam om daarnaast ook een of meerdere persoonlijke SE-sessies te hebben gehad.

Als niet volledig aan de opleidingscriteria wordt voldaan, kan in een intakegesprek besproken worden of er toch voldoende vaardigheden en motivatie aanwezig zijn om deel te kunnen nemen aan de opleiding. Het tarief hiervoor is € 90. Hiernaast moet alsnog de introductieworkshop worden gevolgd.

Aanmelding

Je kan je aanmelden voor de Somatic Experiencing® opleiding die start in Mei 2024 (Groep C) via volgende Aanmeldingsformulier. Je dient dit ingevuld, ondertekend en samen met een portretfoto (pasfoto waarop je gezicht duidelijk te herkennen is) terug te sturen naar info@traumahealingbelgium.be. Aanmelding dient te gebeuren voor 25 Maart 2024.

Om aan te melden gelieve een aanmeldformulier door te mailen naar admin@traumahealing.be.

Download hier de nederlandstalige versie: aanmeldforumlier.
Download hier de engelstalige versie: registration form.

Onze Nieuwsbrief

> op de hoogte blijven? Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief

  nl_NLNederlands