Hoe je met grotere efficiëntie kunt werken met het effect van trauma op de ontwikkeling en gehechtheid door middel van emotionele belichaming en interpersoonlijke resonantie.
Een workshop met Raja Selvam, PhD
Hoe een onveilige hechtingsstijl (vermijdend, ambivalent of ongeorganiseerd) zich manifesteert als specifieke volwassenheidsrelatieproblemen, hangt af van het stadium van de kindertijd waarin ontwikkelings- of shocktrauma’s onze relationele capaciteiten beïnvloedden; en de specifieke ontwikkelingstaken die in een bepaald ontwikkelingsstadium betrokken zijn. De kwetsbaarheid die een vermijdende hechtingsstijl aandrijft, kan bijvoorbeeld de angst zijn om te worden vernietigd door een geboortetrauma (bestaan), of het diepe wantrouwen dat in je behoeften zou worden voorzien door de ervaring van uitgehongerd te worden tijdens geplande voedingspraktijken (behoefte), of de angst dat een ander de eigen ervaring van het kind kan vernietigen doordat verzorgers voortdurend de zelfervaring van het kind (autonomie) verwaarlozen of door het kind binnendringen.
Binnen een enkele ontwikkelingsfase, zoals het bestaan, kan de kwetsbaarheid die het vermijdingspatroon aanstuurt te maken hebben met het niet beheersen van de ontwikkelingstaak om zich veilig genoeg te voelen in het lichaam om te kunnen bestaan (existentiële veiligheid); of zich waardig genoeg voelen om bemind te worden (existentiële schaamte).
Integratie van de klassieke hechtingstheorie (Bowlby, Ainsworth, Main en Fonagy) met de meest ontwikkelde somatische theorie over stadia van de ontwikkeling van de kindertijd en de vorming van karakterstructuren (Marcher et al.), en de bevinding dat het bieden van emotionele regulatie door middel van belichaamde afstemming de sleutel is tot het herstellen van gehechtheid Wonden (Wallen), zal de vierdaagse workshop beschrijven en demonstreren hoe te werken met relatieproblemen bij volwassenen, gedifferentieerd in termen van hechtingsstijlen en verschillende ontwikkelingstaken in ten minste drie vroege ontwikkelingsstadia, met behulp van klinische strategieën van interpersoonlijke resonantie en emotionele resonantie. belichaming van Integral Somatic PsychologyTM (ISPTM), een modaliteit die deels gebaseerd is op opkomende paradigma’s van belichaamde cognitie en emotie in de cognitieve neurowetenschappen en psychologie.
Curriculum
- Leer te werken met vermijdende, ambivalente en ongeorganiseerde stijlen van onveilige gehechtheid en hun variaties, die vaak de vorm aannemen van impliciete sensomotorische emotionele herinneringen via emotionele belichaming en interpersoonlijke resonantie.
- Leer de verschillende ontwikkelingstaken of -functies in ten minste drie vroege stadia van de ontwikkeling van de kindertijd (bestaan, behoefte en autonomie) te identificeren en ermee te werken. De verwonding ervan door ontwikkelings- en shocktrauma’s bepaalt de specifieke kwetsbaarheden die de onveilige hechtingsstijlen aandrijven.
- Leer vanaf de allereerste sessie met een cliënt hoe u toegang kunt krijgen tot en kunt werken met een breder scala aan emoties, vooral sensomotorische emoties in relatie tot gehechtheid en relatie.
- Leer hoe u cliënten kunt helpen sneller door te werken en een groter vermogen te ontwikkelen voor extreem moeilijke emotionele ervaringen die te maken hebben met gehechtheid en relaties, door het lichaam als container en regulator te gebruiken.
- Leer hoe u uw vermogen kunt verbeteren om uw cliënt emotioneel te reguleren door middel van belichaamde afstemming, een zeer belangrijk onderdeel van effectief hechtingswerk, door middel van specifieke vaardigheden op het gebied van interpersoonlijke resonantie.
- Leer hoe de opkomende paradigma’s van belichaamde cognitie en emotie in de cognitieve neurowetenschappen en psychologie kunnen helpen de resultaten te verbeteren en de behandeltijden te verkorten in alle therapieën, inclusief lichaamsgerichte modaliteiten zoals Somatic Experiencing® (SETM) en Sensorimotor Psychotherapy®, door de belichaming van een grotere scala aan emoties vanaf de allereerste sessie met cliënten.
In de vierdaagse workshop zal Dr. Raja Selvam bovenstaande onderwerpen behandelen. Het formaat van de workshop bestaat uit lezingen, live demonstraties met deelnemers aan de workshop (minstens twee per dag), vragen en antwoorden, en korte, begeleide groepsoefeningen om de activering onder de deelnemers te beheren. Er zullen geen oefensessies tussen de deelnemers plaatsvinden om tijdens de korte vierdaagse workshop zoveel mogelijk kennis over te brengen en ruimte te bieden aan deelnemers met verschillende niveaus van expertise.
Wie kan profiteren van deze workshop
Alle professionals die zich bezighouden met de behandeling van relatie- en hechtingsproblemen veroorzaakt door ontwikkelings- en shocktrauma’s zullen veel baat hebben bij deze workshop.
Afgestudeerden en stagiairs van de Integrale Somatische Psychologie (ISP) zullen geavanceerde kennis en vaardigheden leren voor het toepassen van hun ISP-expertise op de specifieke gebieden van trauma, ontwikkeling en gehechtheid.
Praktische details
Docent: Raja Selvam
Taal: Engels
Locatie: De Hoorn, Sluisstraat 79, 3000 Leuven
Data: donderdag 31 oktober – zondag 3 november 2024
Tijden: dag 1 tot 3 van 9.30 – 18.00 uur, dag 4 van 9.30 – 16.00 uur
Prijs: Early bird 680€ indien voor 1 oktober 2024 betaald; daarna 720€