De gesluierde erfenis: de impact van collectief trauma herkennen en verwerken.
De fysiologie van ons zenuwstelsel ontwikkelt zich in de interactie met het zenuwstelsel van anderen. Het is niet echt mogelijk om persoonlijke ervaringen volledig te scheiden van de familiale, sociale en culturele context waarin we zijn verwekt, geboren, opgegroeid en waarin we leven.
Op dezelfde manier kunnen we persoonlijke, individuele trauma’s niet volledig scheiden van collectieve traumatische ervaringen.
Bij traumaverwerking worden we geconfronteerd met de levensgeschiedenis van de cliënt in zijn interactie met andere individuen binnen een sociale, historische en culturele context.
Het oplossen van trauma’s moet daarom niet alleen worden beschouwd als een individueel proces, maar ook als een fenomeen van sociaal-culturele onderlinge verbondenheid, waarbij meerdere individuen of een gemeenschap betrokken zijn. De definitie van collectief trauma omvat in feite: “een traumatisch effect gedeeld door een groep mensen, een sociale groep of de hele bevolking”.
Traumatische gebeurtenissen die een hele samenleving meemaken, lokken collectieve gevoelens en verdedigingsmechanismen uit, zoals ontkenning of repressie, die vaak de culturele waarden en houdingen wereldwijd veranderen. Dergelijke verschijnselen worden vaak niet onderkend en beïnvloeden onbewust onze levenskeuzes. Somatic Experiencing biedt krachtige hulpmiddelen voor het verwerken van trauma op de verschillende niveaus waarop het zich voordoet.
Het eerste niveau van groepstrauma dat we tegenkomen als we overschakelen van individueel naar collectief, is generatietrauma. De sporen van generatietrauma worden van de ene generatie op de andere doorgegeven als een onzichtbare, onuitgesproken, onopgeloste erfenis die impliciete boodschappen in het weefsel van de gezinsidentiteit codeert en versterkt.
De Somatic Experiencing-beoefenaar moet daarom, naast het ondersteunen van de cliënt bij het oplossen van zijn individuele trauma, ook aanwezig zijn bij de collectieve traumaverschijnselen die de persoon vaak gevangen houden in zich herhalende en onbewuste traumapatronen.
In deze cursus wordt je uitgenodigd om samen een bewustzijnsveld te creëren om de verschillende facetten van collectief trauma te verkennen.
We zullen het belang van een bewuste container en het transformerende potentieel van aanwezigheid ervaren in de context van de sessies.
Collectief trauma behoort tot het geheel en kan en moet worden verwerkt in een veld van collectieve coherentie, waar onze zenuwstelsels harmonieus communiceren via somatische resonantie.
Enkele onderwerpen die zullen worden onderzocht
- Definitie van collectief trauma
- Transgenerationeel trauma en historisch trauma
- Het ontdekken van de gave van traumatische erfenis
- Getuige zijn van de impliciete herinnering aan trauma
- Aanwezigheid als instrument voor oplossing
- Het belang van groepscoherentie
Praktische details
Docent: Kavi Gemin
Taal: Engels
Locatie: Vergaderzaal Kop van Kessel-Lo, Leuvensestraat 18, 3010 Leuven
Data: vrijdag 5 april – zondag 7 april 2024
Tijden: dagelijks van 10.00 – 17.30 uur
Prijs: 430 €